Založ si blog

Už len teraz budeme tomu rozumieť

Odvolávam sa na môj článok z 2.septembra, kde som konštatoval, že naša zahraničná politika nemá jednotnú líniu, ale po dnešnej debate v NR SR (23.09. 2014), ktorú som pozeral včas ráno, je zrejmé, že sa tak ani v najbližšom období nestane.Poslankyňa Vášáriová zabŕdla do viacerých oblastí, ale zastavím sa najmä pri jednej: Vraj  sme začali pracovať na reverznom toku až pod tlakom USA a EU. Povedzme že je to pravda. Lenže zabudla dodať, že keď sme začali s realizáciou vôbec nebolo jasné, kto bude plyn pre Ukrajinu kupovať a posielať a samozrejme vôbec sa nevedelo koľko vlastne toho plynu bude treba prepravovať. Čiže naša firma investovala do slepého projektu a tenk eby nevyšiel tak to zaplatia občania SR. Takže – aký konformizmus? Konformne( ale mne sa tento výraz vôbec nepáči  sa teda správali USA a EU. Pripomeňme si, že predstavitelia Ukrajiny dokonca žiadali, aby sme im plyn dodávali cez hlavnú rúru. To by znamenalo,že k nám by prúdil plyn cez ČR a Rakúsko. Ten by bol drahší a ešte by sme aj prišli o peniaze za prepravu plynu cez naše územie. Takúto, na hlavu postavenú alternatívu teda presadzovali naši „priatelia“ z USA a EU. Prečo teda radšej nedali peniaze na vyrovnanie ukrajinského dlhu a všetko mohlo fungovať bez problémov.

Už počujem tie výkriky, že cena za plyn bola pre Ukrajinu premrštená. Ale túto cenu odsúhlasil a zmluvu podpísal vtedajší (Tiomošenkovej) aj súčasný (Jaceňukov) minister energetiky. A dodajme, že v dohodnutej cene bolo zahrnuté aj splácanie dovtedajšieho ukrajinského dlhu ( Tento fakt sa pred nami zamlčuje – aby Rusku  umelo nasadená psia hlava lepšie vynikala)

A to je podstata problému. Lebo premiér Fico dosť nejasne naznačoval, že ani ukrajinské postoje netreba brať bez výhrad. Dovolím si povedať, že vtedajší predstavitelia Ukrajiny (Turčinov, Jaceňuk a ďalší) sa naozaj správali ako malí chlapci.

Už 2. augusta som na mojom blogu poukázal na realistickú analýzu vzniku a vývoja ukrajinskej krízy od Joachima Beckera. Ale tá našim pravičiarom nepasuje, tak sa radšej o nej nezmieňujú. Dokonca sme svedkami zbesilých útokov na každého kto má iný názor. Ako príklad poukážem na redaktora SME P. Schutza, ktorý sa obul do J. Čarnogurského za článok v Pravde zo 14. septembra, kde sa odvolával na profesora Chicagskej univerzity J. Mearsheimera. Tento autor je podľa Schutza menšinový, ale kde to nabral už nedokladuje. Ale keby aj bol, to ešte neznamená, že nemá právo svoj názor vyjadriť. Pána Čarnogurského som mal možnosť osobne poznať a viem, že je to skúsený a rozhľadený politik. Určite rozhľadenejší než jeho kritik.

Nuž tak. Najzúrivejšie vyjadrenia  majú naši najmenej úspešní pravicoví politici a suverénne ich prednášajú, ako jediné správne. Zabúdajú však že práve USA majú na konte najviac rozbíjačských aktivít. Na predmetnej schôdzi sa spomínali Kosovo a Irak. Ja pripomeniem ešte podporu fašistického režimu v Chile. A to sa ešte výpočet len začína.

 

 

 

02.09.2014

Kde je vlastne pravda? Našiel som si na som si na ukrajinskom Prvom kanále reláciu Šhuster Live, kde moderátor pripravil rozhovor s redaktorom The Sunday Times, kde ho požiadal, aby porozprával o svojich poznatkoch, ktoré získal medzi proruskými separatistami (Podľa ukrajinských predstaviteľov teroristami). Z jeho odpovedí vyplynulo, že medzi nimi nie sú žiadni ruský [...]

Zodpovedná politika

21.08.2014

Európska únia doteraz nemá systém ako robiť zahraničnú politiku. Má už ministerku zahraničných vecí, ale tá doteraz neurobila nič. Ako by aj mohla, keď o zahraničnopolitických otázkach rozhoduje nemecká kancelárka a občas jej asistuje francúzsky prezident. Viac by sa mal angažovať Európsky parlament. Lenže ten by sa na žiadnej doktríne nedohodol. Kto teda rozhodol, že [...]

Koho naozaj trápi budúcnosť Ukrajiny?

12.08.2014

V osemdesiatich rokoch minulého storočia som ako predseda jedného veľkého turistického klubu dosť intenzívne spolupracoval s turistickým klubom z Kijeva. V roku 1989 sme boli spoločne na Pripolárnom Urale. Bolo to obdobie rozpadu ZSSR. Naši partneri z Kijeva vtedy hovorili o tom, ako Ukrajina prispieva k HDP Sovietského Zväzu – tvrdili že príspevok Ukrajiny je až 40% [...]

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 7125x
Priemerná čítanosť článkov: 1781x

Autor blogu

Kategórie