Založ si blog

Koho naozaj trápi budúcnosť Ukrajiny?

V osemdesiatich rokoch minulého storočia som ako predseda jedného veľkého turistického klubu dosť intenzívne spolupracoval s turistickým klubom z Kijeva. V roku 1989 sme boli spoločne na Pripolárnom Urale. Bolo to obdobie rozpadu ZSSR. Naši partneri z Kijeva vtedy hovorili o tom, ako Ukrajina prispieva k HDP Sovietského Zväzu – tvrdili že príspevok Ukrajiny je až 40% Hovorili o tom, že keby sa Ukrajina osamostatnila mali by sa veľmi dobre. Ale sa obávajú, že ich Rusi „rozstrieľajú“

Ukraijna sa osamostatnila, Rusi ich nerozstrieľali, ale ani sa nemajú dobre. Do čela štátu si zvolili takých vodcov, ktorým záležalo najmä na vlastnom prospechu. A to opakovane.

Dnes už neviem na ktorú stranu sa bývalí naši kamaráti pridali, ale dianie na Ukrajine pozorne sledujem a neverím vlastným očiam a ušiam.

Po získaní samostatnosti sa proklamovalo, že Ukrajina nepôjde do žiadnych  ekonomických ,alebo vojenských zoskupení, bude spolupracovať s Ruskom, lebo priemysel je na Rusko tesne naviazaný. Takéto úvahy mali svoju logiku.

Dnes už to nie je pravda. Najlepší priatelia sú EU a NATO a v tejto súvislosti púšťajú predstavitelia Ukrajiny do éteru  rôzne „na hlavu padnuté“ vyhlásenia.

Za všetky aspoň tie, ktoré sa aj nás dotýkajú:

– Slovensko má na Ukrajinu spätným chodom dodávať plyn, ktorý kupujeme od Ruska. Ukrajina však zastaví prepravu plynu cez svoje územie. Táké nezmysly nemôžu produkovať zdravo uvažujúci ľudia.

-EU pod nátlakom USA zavádza sankcie, ktoré budú v konečnom dôsledku znášať európania. USA na sankciách zarobia a naviac si pripútajú európsky trh. Žiada sa vysloviť otázku: „Načo sa vlastne vytvára EU?“ Veď sa argumentovalo, že chceme byť konkurencie schopný prave voči USA.

– Predstavitelia USA zaplavujú svet klamstvami o tom , ako chcú Rusi rozpútať vojnu, nerešpektujú zvrchovanosť Ukrajiny a chcú ju anektovať.  To zlodej kričí, aby chytali zlodeja. Stačí si pozrieť dejiny USA, ktoré sú plné vojen a anexií.

Chcelo by to veľa priestoru, ale stačí si zopakovať sľub USA naivnému gorbačovovi a pozrieť, ako sa za rozširovaním EU rozširujú aj základne NATO

Nechcem opakovať známe veci, ale chcem upozorniť  na nedávno v Pravde publikovaný názor  Joachima Beckera, profesora Ekonomickej univerzity vo Viedni: „Vo víre deštruktívnych záujmov“, ktorý veľmi kvalifikovane ukazuje na príčiny, dôsledky a možné riešenia súvisiace s krízou na Ukrajine.

Čo je ale pozoruhodné, kvalifikovaný názor nemá šancu na to, že bude vzatý do úvahy. Naopak, plané „drísty“ sa rozširujú ako nákaza. A to aj v Slovenských médiách. Kedy sa dožijeme objektívnej analýzy a pravdivých

informácií. Aj ja som nadŕžal vstupu Slovenska do EU, ale nechcem aby EU otvárala dvere rozširovaniu NATO.

Už len teraz budeme tomu rozumieť

24.09.2014

Odvolávam sa na môj článok z 2.septembra, kde som konštatoval, že naša zahraničná politika nemá jednotnú líniu, ale po dnešnej debate v NR SR (23.09. 2014), ktorú som pozeral včas ráno, je zrejmé, že sa tak ani v najbližšom období nestane.Poslankyňa Vášáriová zabŕdla do viacerých oblastí, ale zastavím sa najmä pri jednej: Vraj sme začali pracovať na reverznom [...]

02.09.2014

Kde je vlastne pravda? Našiel som si na som si na ukrajinskom Prvom kanále reláciu Šhuster Live, kde moderátor pripravil rozhovor s redaktorom The Sunday Times, kde ho požiadal, aby porozprával o svojich poznatkoch, ktoré získal medzi proruskými separatistami (Podľa ukrajinských predstaviteľov teroristami). Z jeho odpovedí vyplynulo, že medzi nimi nie sú žiadni ruský [...]

Zodpovedná politika

21.08.2014

Európska únia doteraz nemá systém ako robiť zahraničnú politiku. Má už ministerku zahraničných vecí, ale tá doteraz neurobila nič. Ako by aj mohla, keď o zahraničnopolitických otázkach rozhoduje nemecká kancelárka a občas jej asistuje francúzsky prezident. Viac by sa mal angažovať Európsky parlament. Lenže ten by sa na žiadnej doktríne nedohodol. Kto teda rozhodol, že [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 7124x
Priemerná čítanosť článkov: 1781x

Autor blogu

Kategórie